5 februari 2020 – Energie Academie officieel geopend

Minister-president Mark Rutte opende vandaag de Energie Academie in Den Haag. Vorig jaar juni sloot de gemeente Den Haag de sectordeal Bouw & Techniek en Energiesector. Een van de resultaten is de Energie Academie aan de Kerketuinenweg. Een technische vakschool speciaal voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren. In een praktijkgericht leerwerk-traject van een aantal maanden worden in twee jaar tijd 560 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan en/of vervolgopleiding in de bouw, techniek of energietransitie.

Mensen die lang niet hebben gewerkt, kunnen niet van de ene op de andere dag ‘gewoon’ aan het werk. We hebben als stad echter wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid om zoveel mensen te helpen aan werk. Een belangrijke eerste stap daarin is dat mensen de kans krijgen werkervaring op te doen en een kwalificatie te halen, maar bijvoorbeeld ook leren om weer elke dag ergens op tijd te zijn. De Energie Academie levert hier een mooie bijdrage aan.
De bouw- en installatiebedrijven komen mensen tekort, terwijl er nog duizenden Hagenaars in de bijstand zitten. Alleen al in Den Haag zijn dat er 25.000, terwijl er per jaar 3.000 tot 5.000 banen in de energietechniek bijkomen. Daarnaast zijn er nog de vacatures die bestaande technische bedrijven (zoals in de bouw en de installatiebranche) nu al open hebben staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmtepomp- en zonnepanelen-monteurs. De Energie Academie gaat mensen met een afstand op de arbeidsmarkt met name voor dit soort banen opleiden.