MKB – Nieuwsupdate Kerst 2020

MKB Nieuwsupdate Kerst 2020

Aan het einde van dit zeer pittige jaar zijn we geconfronteerd met nog weer eens een uitdaging. We bevinden ons in een kerstperiode die we alleen met zeer naaste familie en geliefden kunnen vieren en een kerstperiode waarin vele ondernemers zorgen hebben en zich afvragen hoe het nieuwe jaar met positiviteit te starten, een periode waarin vele ondernemers hun omzet mislopen. Wij zijn net als deze ondernemers zeer teleurgesteld in de beperkingen die ons in deze tijd zijn opgelegd, zowel wat betreft Kerst vieren als wat betreft ondernemen. Wij hopen echter dat deze stevige maatregelen zullen bijdragen aan een structurele vermindering van het aantal besmettingen en hopen dat we hiermee onze bewegingsruimte snel terug kunnen winnen.

In de tussentijd roepen wij je op om bij ons aan te kloppen als je hulp nodig hebt en blijven we je uitdagen om toch de ruimte te zoeken om te blijven ondernemen; wellicht niet op de manier waarop je dat nu voor ogen had. Mogelijk lukt het nu toch die stap te nemen die je altijd al wilde nemen, te digitaliseren, je aanbod online aan te bieden of samenwerking te zoeken met andere ondernemers. Wij zijn zelf als MKB Den Haag ook aan het vernieuwen om evenementen en het netwerken in 2021 mogelijk te maken. Op nieuwe manieren. En wellicht brengt dat ons wel veel meer dan dat we hadden voorzien.

Wij wensen je ondanks alle uitdagingen goede feestdagen. Met deze nieuwsupdate hopen we je weer heldere informatie en enige inspiratie te bieden. Aarzel vooral niet, ook in deze tijd, bij ons aan te kloppen.

Met een warme kerstgroet,

Kim Schofaerts, namens het bestuur van MKB Den Haag

Regelingen landelijk
Samen met MKB-Nederland voeren wij de lobby om te zorgen voor extra lastenverlichting en ondersteuning voor ondernemers in deze uitzonderlijke tijden. Volg de website van MKB-Nederland voor de laatste updates over het steun- en herstelpakket en een overzicht van alle relevante vragen en antwoorden via het Coronaloket van de Kamer van Koophandel.

Regelingen lokaal
De gemeente Den Haag biedt een aantal aanvullende regelingen en afspraken om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen. De gemeente staat de gemeente onder meer tijdelijk een verruiming van de openingstijden van winkels die levensmiddelen verkopen toe. De tijdelijke verruiming wordt toegestaan omdat de supermarkten veel drukte verwachten rondom de feestdagen. Door de winkeltijden te verruimen kunnen de klanten meer gespreid over de dag boodschappen doen. Dat is veiliger voor de klant en voor het personeel in de winkels.

Samen met de gemeente onderzoeken wij hoe lokale distributie, digitalisering en de opslag van seizoensgebonden voorraden op korte termijn kan worden ondersteund.

Kijk op de website van de gemeente Den Haag voor alle lokale maatregelen en de uitvoering van landelijke regelingen

Voor ondernemers door ondernemers
Ten behoeve van distributie, digitalisering en opslag van goederen is er ook wederom een mooi aantal initiatieven van ondernemers in onze regio:

Voor ophalen, bezorgen en opslag op een duurzame wijze kunnen ondernemers aankloppen bij Hubbel Lastmile.

Voor alle horeca en vers specialisten is er De Winkelapp.nl. Een mooie manier om met klanten te communiceren en bestellingen te verwerken. Een mooiste aanvulling, service op oplossing, juist als je zelf nog aan het werk bent met je eigen online bestelproces

Buurtbrengers biedt lokale winkeliers een gratis online verkoopkanaal en verbindt hen met de klanten in de buurt die nu graag online shoppen.

Houd tevens de (Facebook-) pagina van het Haags Retailpunt in de gaten voor nieuwe lokale initiatieven en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen; koop lokaal, ook online.

Ondersteuning bij digitalisering voor MKB Ondernemers
De wereld verandert ook razendsnel door alle mogelijkheden op het gebied van digitalisering. De laatste maanden is dit door de coronacrisis in een stroomversnelling terecht gekomen. We schakelen massaal over naar digitale oplossingen om de wereld draaiende te houden. Welke technologie zet jij hiervoor in als MKB’er en hoe doe je dit efficiënt en veilig?

Van 11 januari t/m 21 februari 2021 organiseert de MKB Digiwerkplaats digitale sprints met 100 ICT studenten van De Haagse Hogeschool om aan digitale vraagstukken te werken van 100 ondernemers. Je kunt bij hen terecht voor praktische ondersteuning en advies voor jouw onderneming op het gebied van digitalisering.

Meld je hier aan voor de MKB Digiwerkplaats.

Internationaal ondernemen
Het lijkt tegenstrijdig in een tijd van lockdown en focus op het lokale. Er zijn echter ondernemers die nu juist hun vleugels spreiden en kiezen voor een internationale focus. Het afgelopen jaar waren wij partner van het initiatief ‘Zakendoen in Duitsland’. In een traject van zes maanden bereidde de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met de gemeente Den Haag en MKB Den Haag, Innovation Quarter en The Hague Business Agency ondernemers voor op de stap naar zakendoen in Duitsland. Recent werd de balans opgemaakt. En wat blijkt: de Duitse markt biedt ook in deze tijd volop kansen!

Lees hier het volledige verslag.

Oproep aan onze leden: Zichtbaar op onze website? Lever dan nu jouw logo aan!
We bieden alle leden de mogelijkheid het logo van de onderneming op onze nieuwe website te plaatsen. Om te zorgen dat we het juiste logo in het juiste formaat uploaden vragen wij jullie als reply op dit bericht  het juiste en meeste recente logo te mailen voor 4 januari aanstaande. Het juiste formaat hiervoor is een PNG of JPG.