Veilig rijden in krappe straten en op het bedrijven­terrein – artikel in Magazine ROV Provincie Zuid-Holland

Van melkbussen tot huisraad: in bijna honderd jaar tijd hebben de verhuizers van Mondial van der Velde allerlei vrachten vervoerd. Het bedrijf is gevestigd op bedrijven­terrein Zichtenburg-Kerketuinen-Dekkershoek (ZKD). Daar maken de verhuizers, onder leiding van Robert Medenblik, een punt van nul.

Het begon allemaal als een familiebedrijf in de Haagse buurt ’t Veentje, die als deel van de bedrijfsnaam nog altijd op de wagens en dozen prijkt. Inmiddels werken er zo’n dertig mensen, over wie Robert met trots vertelt. “Onze chauffeurs zijn echte professionals en dat moet ook: ze gaan dagelijks op weg, vaak door het drukke stadsverkeer. Daar zijn de veiligheidsrisico’s groot.”

Vanzelfsprekend
Aandacht voor verkeersveiligheid is dan ook vanzelfsprekend binnen het bedrijf. “Het is deel van onze bedrijfscultuur. We vinden het welzijn van onze medewerkers en van de mensen op straat belangrijk. Logisch ook, want wie schiet er nou iets op met een ongeluk?”, legt Robert uit. “Het hoort ook bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan op verschillende manieren: met verkeersveilig gedrag, maar ook met duurzaamheid en social return bijvoorbeeld. MVO is niet zozeer een beleidskwestie, maar een zaak van gewoon doen.”

Verantwoordelijkheid nemen
Medenblik wil zijn chauffeurs zo goed mogelijk in staat stellen om veilig te rijden. “Dat betekent concreet dat ik zonder fleet managementsysteem werk om continu mijn chauffeurs te volgen. Kwaliteit staat bij ons centraal en daar hoort vertrouwen bij”, vindt hij. “Haast is gevaarlijk. Het gaat bij verkeers­veiligheid juist om rustig en netjes rijden. Stoppen voor een zebrapad. Onze chauffeurs krijgen amper verkeersboetes, maar als dat toch gebeurt, kijken we samen wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen.

Robert merkt dat zijn medewerkers zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie in het verkeer. Chauffeur Michael Tetenburg werkte dan ook graag mee aan een clip voor de landelijke campagne van MONO zakelijk. Robert en Michael geven daarin handige tips en inspirerende voorbeelden voor werkgevers en medewerkers. “Ik ben natuurlijk voor mijn eigen gedrag verantwoordelijk. Verkeers­veiligheid is daarom gewoon belangrijk, voor anderen en voor mezelf”, aldus Michael.

“De verkeers­veiligheid op bedrijven­terreinen verdient meer aandacht”

Veilig rijden op ZKD
“Als voorzitter van bedrijventerrein ZKD vraagt Robert Medenblik ook aandacht voor de veiligheid op het terrein zelf. Als ambassadeur van Maak een punt van nul streeft hij ernaar om een aanpak voor verkeersveilige bedrijven­terreinen te ontwikkelen. Dit heeft al verschillende initiatieven opgeleverd. Samen met Parkmanager Fokko Mellema maakte Robert bijvoorbeeld de verkeersrisico’s zichtbaar op een ‘hotspotkaart’, op basis van de open data uit het P2000 meldingssysteem. Ook vroeg het bestuur ondernemers naar hun ervaringen met de verkeersveiligheid op het terrein. Er bleken meer ongelukken op het terrein te gebeuren dan gedacht.”

“Een aantal locaties springt daarbij in het oog. Toen ik deze inzichten deelde met collega’s van andere bedrijventerreinen, was er veel herkenning”, vertelt Robert. “En dat is logisch: er zijn veel lange wegvakken, wat te hard rijden aantrekkelijk maakt. Er zijn onover­zichtelijke situaties door geparkeerde grote voertuigen. Ook worden voorrangsregels vaak genegeerd. Op bedrijventerreinen is echt nog veel winst te behalen!”

Aandacht voor bedrijventerreinen
De verkeersveiligheid op bedrijventerreinen zou wat Robert betreft meer aandacht mogen krijgen. “Op ZKD wil ik daar een actieve rol in vervullen”, vertelt hij. “Maar dit thema mag veel breder gedragen worden. Ik hoop dat veel terreinen hiermee aan de slag gaan!”

Mondial Van der Velde Verhuizingen
Zinkwerf 27, 2544 EC Den Haag
www.vanderveldeverhuizingen.nl

Hieronder de link met het complete interview:
https://rov-zh.foleon.com/rovmagazine/december2020/veilig-rijden-in-krappe-straten-en-op-het-bedrijventerrein/